Een online marketeer is niets waard zonder data en data is op haar beurt weer niets waard zonder een uitgebreide analyse. Juist daar is Google Search Console interessant voor; het analyseren van data. In dit artikel neem ik je mee in wat Google Search Console is, leg ik uit hoe het werkt, hoe je ermee aan de slag kan en geef ik je handige tips voor de optimalisatie van je website. Laten we direct aan de slag gaan.
Google Search Console is een gratis tool van Google. Via deze tool krijg je inzicht in het effect van jouw zoekresultaten op bezoekers in Google. Zo kan je analyseren hoe websitebezoekers zich gedragen ten opzichte van jouw zoekresultaten, krijg je inzicht in het crawl gedrag van Google ten opzichte van jouw paginaās en kan je testen uitvoeren. Het grote verschil tussen Google Search Console en een tool als Google Analytics is dat Search Console jouw zoekresultaten in Google meetbaar maakt, waar Analytics inzicht geeft in het gedrag van websitebezoekers die al op jouw website zijn beland. Je kan Google Search Console zien als een geavanceerde tool om inzicht te krijgen in welke gegevens Google gebruikt om jouw site te beoordelen. Laten we direct kijken hoe Search Console werkt, wat we allemaal kunnen meten en hoe we ermee aan de slag kunnen.
Google Search Console bestaat uit verschillende functies waarvan je gebruik kunt maken voor de analyse van je website. Hieronder zal ik de verschillende functies voor je onder elkaar zetten, waarna ik ze allen zal toelichten. Daarvoor moeten we allereerst een Google Search Console account hebben.
Om gebruik te kunnen maken van deze handige tool moet je jouw website domein koppelen aan Google Search Console. Google maakt het ons mogelijk om dit via verschillende manieren te kunnen regelen. In de figuur hieronder zijn alle mogelijke opties weergegeven. Vervolgens neem ik je mee in de 3 eenvoudigste manieren om een account te kunnen aanmaken, namelijk: verifiĆ«ren via Google Analytics, verifiĆ«ren via Google Tag Manager of een Html-tag in de achterkant van de website plaatsen.Ā
Heb je al een Google Search Console account en wil je snel meer weten over de functionaliteiten? Spring snel naar de functionaliteiten
EƩn van de mogelijkheden om je Search Console account aan te maken is het verbinden van je Analytics account. Het is immers een meer geavanceerde tool ten opzichte van Google Analytics en het is daarom meestal voor de hand liggend dat je al een Google Analytics account hebt. Om het account te koppelen moet je slechts twee stappen doorlopen: zorg dat je alle bewerkingsrechten in het Analytics account hebt en voeg het domein toe in Search Console. Zodra dit je gelukt is wordt jouw Google Search Console account automatisch geverifieerd. Bekijk de twee stappen hieronder!
Zodra je jouw URL hebt ingegeven kan je jouw eigendom verifiĆ«ren door te kiezen voor de verificatiemethode āGoogle Analyticsā en vervolgens op verifiĆ«ren te klikken.Ā
Google Tag Manager is ook een gratis tool van Google, waarmee je eenvoudig meerdere doelen, tracking codes en andere fragmenten kunt installeren op je website. Indien je een Tag Manager account beheert kan je het Search Console account hiermee verifiƫren. Ook hiervoor dien je alle bewerkingsrechten te hebben in jouw Tag Manager account, waarna jouw Google Search Console account ook automatisch wordt geverifieerd. Om de verificatie te laten slagen moet je net als bij de verificatie via Google Analytics een property toevoegen, jouw URL ingeven en vervolgens de juiste verificatiemethode kiezen (Google Tag Manager).
De laatste optie die ik je geef om jouw Google Search Console account te verifiëren is het plaatsen van een html-tag in de achterkant van je website. Ook hier dien je een property toe te voegen en jouw URL in te geven. Vervolgens moet je bij deze mogelijkheid een stukje code in het <head> gedeelte van je homepagina, vòòr het <body> gedeelte plaatsen. Zodra je de code hebt geplaatst kun je jouw account verifiëren in Google Search Console en begint de tool jouw data uit te lezen. Moeite met de <head> en de <body> tag? Probeer de sneltoets Ctrl+U eens en zoek in de code van de website. Deze implementatiemethode vergt meestal meer technische inspanning, wat in de praktijk vaak uitbesteed wordt aan een webdeveloper.
Nu we een Search Console account hebben kunnen we het over de functionaliteiten hebben. Deze handige functies lichten we uit:
EƩn van de handigste functies van Google Search Console is de prestatie analyse. Met de prestatie analyse krijg je inzicht in een aantal zeer waardevolle statistieken van jouw zoekresultaten in Google. Zo zie je hoe vaak jouw zoekresultaten worden aangeklikt, hoe vaak jouw zoekresultaten worden vertoond aan de gebruikers, wat jouw gemiddelde CTR in Google is en zie je wat jouw gemiddelde positie in Google is. Deze statistieken worden standaard getoond in een grafiek die je kunt filteren op datum, zoals hieronder te zien is.
Daarnaast is het enorm waardevol om de zoekopdrachten in te zien van jouw websitebezoekers. Zo kan je achterhalen voor welke bezoekers de pagina het waardevolst was en daarmee inspelen op deze specifieke doelgroep.
In Google Search console is het ook mogelijk om specifieke paginaās binnen jouw website te analyseren. Hiervoor hoef je slechts de URL van de pagina bovenaan in de zoekbalk in te voeren, waarna de analyse wordt uitgedraaid. Zo krijg je inzicht in alle waardevolle statistieken voor specifiek deze pagina. Dat is erg waardevol, want elke afzonderlijke pagina presteert natuurlijk niet even goed. Ook is deze functie handig om te analyseren waarom een bepaalde pagina opeens hard daalt in de organische zoekresultaten. Je ziet het namelijk meteen als er een fout is gevonden op je webpagina.
Ben jij al bezig met het instellen van structured data? Goed bezig, want dat is de manier om je zoekresultaten te verrijken. Met Google Search Console kan je de implementatie eenvoudig valideren. De structured data is namelijk terug te vinden onder de āoptimalisatiesā. Search Console geeft ook direct aan wat er niet goed is ingesteld, indien dat het geval is. Kan je de implementatie direct aanpassen? Test dan vervolgens live je URL door rechtsboven op de knop āLIVE URL TESTENā te klikken.
Ben je nog niet helemaal thuis in structured data? Wij hebben ƩƩn van de interessantste structured data mogelijkheden van dit moment voor je uitgelegd: FAQ. Bekijk hier onze FAQ structured data handleiding.
Tot slot willen we de functie āSitemap instellenā graag benoemen. Het is namelijk eenvoudig in te stellen, maar wel van groot belang voor de SEO van je website. De sitemap is namelijk een enorme gids van jouw website, waarmee Google een overzicht krijgt van alle paginaās. Zodra je jouw sitemap hebt aangemaakt of hebt laten aanmaken door een webdeveloper is het belangrijk om de sitemap door te geven aan Google. Dat doe je door via de linker ātabā Sitemaps de URL van je sitemap te verzenden. Let op: deze URL is live, dus je kan de code direct opzoeken door de URL te bezoeken.
Heb jij optimalisaties doorgevoerd, zoals het toevoegen van structured data? Of heb jij zojuist fouten hersteld binnen je website? Dan is deze functie geschikt voor jou. Je kan dit namelijk allemaal direct doorgeven aan Google door snelle indexatie aan te vragen. Hiermee vraag je Google om jouw website snel nog eens te crawlen. Let wel op: zodra je snelle indexering aanvraagt terwijl de fouten nog blijken te bestaan, is Google weer op je website geweest die fouten bevatten. Dat is niet goed voor je SEO. Om snelle indexatie te kunnen aanvragen dien je de specifieke URL van de pagina in de zoekbalk in te geven. Daarna komt de optie om snelle indexatie aan te vragen vrij.
Nu je de handigste functies uit Google Search Console onder de knie hebt is het altijd fijn om nog wat tips te krijgen. Hieronder vind je 3 handige tips, die het gebruik van Google Search Console optimaliseren.
Het optimaliseren van de mobielvriendelijkheid van je paginaās is enorm belangrijk voor Google. Doordat het een grote ranking-factor is geworden is het ook erg fijn om te analyseren of dat jouw website mobielvriendelijk is. Via deze tool krijg je zelfs exact te zien wat er niet āmobielvriendelijkā is aan jouw website. Is je tekst geoptimaliseerd? Zijn de klikbare elementen juist verdeeld over de pagina? Is de content op je pagina geoptimaliseerd ten opzichte van de mobiele schermbreedte?
Ook de snelheid van je webpaginaās is erg belangrijk voor een goede SEO. Met Google Search Console krijg je specifiek per pagina inzicht in de laadsnelheid van die paginaās. Is de snelheid van deĀ mobiele versie van jouw website geoptimaliseerd?
Last but not least: experimenten uitvoeren via Search Console. Zodra je optimalisaties doorvoert binnen je website kan je direct bekijken of dat deze ook goed gezien worden door Google. Het grote voordeel daarvan is dat je weet dat die elementen ook juist geĆÆndexeerd zullen gaan worden door Google. Zodra jouw optimalisaties fouten bevatten, maar wel al geĆÆndexeerd zijn, is dat natuurlijk slecht voor de vindbaarheid van je website.
Wil je weten hoe je Google Search Console optimaal in je SEO strategie opneemt? Neem eenvoudig contact op met onze SEO specialisten en volg ons via Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn.
Vul het onderstaande formulier in om contact met ons op te nemen.