Usability. Wat is het, en waarom wil ik dit verbeteren?

Anno 2013 draait het al lang niet meer enkel om search engine optimization, leads genereren en leads binnenhalen. In krappe tijden als deze is het van belang nét dat stukje extra waardecreatie te bieden voor de klant ten opzichte van je concurrenten. Usability, het gebruiksgemak van uw website, is hierbij een hot item. De beleving van de bezoeker heeft namelijk grote invloed op de conversie van uw website.

Enkele belangrijke tips op het gebied van Usability

Laat je bezoeker weten waar hij is

Navigatie is, ongeacht van het soort website, één van de belangrijkste aspecten op het gebied van usability. Het is belangrijk dat de bezoeker ten alle tijde weet op welke positie hij op dit moment is. Het zogenaamde broodkruimel pad is een veelgebruikte methode hierin.

Het automatisch aanvullen van formulieren

Niks is vervelender dan tergend lange formulieren invullen welke je net al twee minuten geleden ingevuld hebt. Het automatisch aanvullen van in te vullen formulieren is een handige manier om het gebruiksgemak van je website te verbeteren. Als je een website hebt waarop een account aangemaakt kan worden kan je dus handig van deze gegevens gebruik maken.

Maak gebruik van een zoekfunctie op je website

Een zoekfunctie kan een belangrijk element op je website vormen. Wanneer gebruikers zoeken naar iets dan zullen ze als eerst kijken naar een zoekfunctie waar ze hun zoekterm in kunnen vullen.

Let goed op de indeling en layout

Het hebben van een goede structuur in je website en layout is van cruciaal belang. Uit een studie van Nielsen Norman Group komt naar voren dat gebruikers de website scannen in een F-figuur.

Ik hoor je denken; wat moet ik hiermee? Concreet betekent dit het volgende;

  • Bezoekers lezen je tekst niet volledig door zorg er dus voor dat je content doeltreffend en bondig is
  • De eerste twee paragraven zijn het belangrijkst zet hier dan ook je belangrijkste informatie neer
  • Maak gebruik van headings, bullet points en highlights om het de lezer zo gemakkelijk mogelijk te maken de belangrijke informatie eruit te halen
Wilfred Stomp eigenaar 2Bfound en SEO expert

Over de auteur: Wilfred Stomp

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x