Dé social media trends en ontwikkelingen in 2021

Wist je dat er in Nederland maar liefst 13,7 miljoen gebruikers zijn van social media met een leeftijd vanaf 15 jaar? En dat de leeftijdsgroepen van 15-19 en 20-39 over de laatste jaren meer social media platforms zijn gaan gebruiken? Ook spenderen we met elkaar steeds meer schermtijd aan social media. Vanwege de stijgende populariteit van social media is het als bedrijf of organisatie slim om meer tijd aan social media marketing te besteden. Om je daarbij een handje te helpen, hebben wij de belangrijkste social media trends in 2021 voor je op een rij gezet.

Het Nationale Social Media Onderzoek 2021

In januari publiceerde Newcom voor de elfde keer het Nationale Social Media Onderzoek: het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik van social media. Wederom zijn we in Nederland weer meer gebruik gaan maken van social media. Zowel het gebruik van verschillende platforms als de totale tijd die we aan social media spenderen is gestegen. Dan is het ook niet gek dat bijna alle platforms in de lift zitten op het gebied van nieuwe gebruikers en het aantal actieve leden. Uit het rapport blijkt dat TikTok de grote winnaar is met meer dan 1 miljoen nieuwe leden!

In dit artikel vat ik de belangrijkste social media trends en ontwikkelingen voor je samen.

Facebook

Waar het aantal Facebook gebruikers vorig jaar met 230.000 steeg, is het dit jaar met een kleine 39.000 gebruikers gegroeid. Wat wel opvalt is dat het aantal dagelijkse gebruikers met 200.000 is toegenomen.

 

Facebook gebruik in Nederland

 • Gebruikers Facebook:            10,4 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Facebook:  7,3 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:         Lichte groei in de dagelijkse gebruikers

facebook ontwikkelingen 2020
Nederlandse Facebook gebruikers 2020 vs 2021

 

Instagram

Dit jaar heeft Instagram weer een stijging in het aantal gebruikers. Met 273.000 nieuwe gebruikers is het een van de hardste stijgers onder de grote platforms. Ook Instagram ziet een flinke stijging in het aantal dagelijkse gebruikers, die met 242.000 is gestegen!

 • Gebruikers Instagram:           5,9 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Instagram:  3,7 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:         Groei in Nieuwe en dagelijkse gebruikers

instagram ontwikkelingen 2020

Nederlandse Instagram gebruikers 2020 vs 2021

 

Instagram gebruik in Nederland

Vanaf de leeftijd van 65 jaar vlakt de stijging af en boven de 80 jaar zelfs een flinke daling in het gebruik van Instagram.

instagram per leeftijdsgroep

LinkedIn

Met een groei van 6% is het aantal gebruikers op LinkedIn gestegen naar 5 miljoen. LinkedIn heeft altijd moeite gehad om leden te activeren naar dagelijkse gebruikers. Waar vorig jaar het aantal actieve gebruikers met 24% steeg, hebben ze nu wederom een flinke stijging te pakken met maar liefst 39%. In totaal is nu 20% van alle leden een dagelijkse gebruiker geworden.

LinkedIn gebruik in Nederland:

 • Gebruikers LinkedIn:              5,0 miljoen
 • Dagelijkste gebruikers LinkedIn:  069.000
 • Recente ontwikkelingen:         Sterke groei gehad in het dagelijkse gebruik

ontwikkelingen LinkedIn 2020

Nederlandse LinkedIn gebruikers 2020 vs 2021

LinkedIn tip: volg ons op LinkedIn om up-to-date te blijven van de laatste nieuwtjes op het gebied van online marketing!

Twitter

Waar Twitter vorig jaar iedereen verraste met een flinke stijging van 310.000 nieuwe gebruikers, is dit jaar het aantal nieuwe leden gestagneerd. Twitter heeft wel een groei doorgemaakt van 126.000 nieuwe gebruikers. Het aantal actieve leden is ook licht gestegen met 94.000.

Twitter gebruik in Nederland:

 • Gebruikers Twitter:           2,9 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Twitter: 2 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:      Lichte stijging in nieuwe gebruikers.

Ontwikkelingen Twitter 2020

Nederlandse Twitter gebruikers 2020 vs 2021

 

WhatsApp

WhatsApp is het grootste platform van Nederland met maar liefst 12.400.000 gebruikers, waarvan 9.800.000 dagelijkse gebruikers. De groei van WhatsApp gaat onverminderd door en het platform blijft populair. Zo heeft de chatapplicatie er het afgelopen jaar weer 220.000 nieuwe gebruikers bij gekregen. Dat betekent dat maar liefst 11,9 miljoen Nederlanders – dat is 9 op de 10 – van de app gebruik maakt.

 • Gebruikers WhatsApp:            12,4 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers WhatsApp:  9,8 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:          Naast tiktok de grootste stijging in dagelijks gebruik

Ontwikkelingen WhatsApp 2020

Nederlandse Whatsapp gebruikers 2020 vs 2021

 

Snapchat

Snapchat heeft vorig jaar een sterke groei doorgemaakt met meer dan 300.000 nieuwe gebruikers, maar het lijkt erop dat deze stijging maar van korte duur was. Dit jaar is het platform gekrompen in het aantal gebruikers met 66.000. Ondanks het krimpen heeft snapchat wel een hele lichte stijging in het aantal actieve leden gebruikers.

 • Gebruikers Snapchat:           2,6 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Snapchat:  1,5 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:        krimp in gebruikers

Ontwikkelingen Snapchat 2020

Nederlandse Snapchat gebruikers 2020 vs 2021

 

TikTok

TikTok is de grote winnaar van het Nationale Social Media Onderzoek. Met een stijging van 149% heeft het platform meer dan 1.000.000 nieuwe gebruikers mogen verwelkomen. Qua dagelijkse gebruikers blijft TikTok ook niet achter met 836.000 actieve leden. Dat is een stijging van 197%. Kortom, we kunnen wel stellen dat TikTok flink in de lift zit!

 • Gebruikers TikTok:                   1,7 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers TikTok:   0,84 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:          Een groei van meer dan 1 miljoen nieuwe gebruikers

TikTok ontwikkelingen 2020

Nederlandse TikTok gebruikers 2020 vs 2021

 

Gebruik TikTok

TikTok heeft zijn groei vooral te danken aan de leeftijdsgroep 15 t/m 19 jaar en 20 t/m 24 jaar. Bij elkaar is deze groep goed voor 850.000 gebruikers, oftewel de helft van het totale aantal leden in Nederland.

Pinterest

De populariteit van het digitale prikbord neemt onverhinderd toe, met een stijging van 10%  in het aantal nieuwe gebruikers brengt dat het platform op een totaal aantal leden van 3,9 miljoen. Ook het aantal dagelijkse gebruikers zit in de lift met een stijging van 24% wat het totaal aantal actieve leden op 892.000 brengt.

 • Gebruikers Pinterest:                          3,9 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Pinterest:         0.9 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:                     Sterke groei in actieve leden

Pinterest ontwikkelingen 2020

Nederlandse Pinterest gebruikers 2020 vs 2021

 

YouTube

YouTube heeft als een van de weinige platforms een daling gehad in het aantal gebruikers, maar heeft wel een stijging gezien van 12% in het aantal dagelijkse gebruikers van de applicatie.

 • Gebruikers YoouTube:            9,1 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers YouTube:  3,1 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:          Stijging in dagelijkse gebruikers

Ontwikkelingen YouTube 2020

Nederlandse YouTube gebruikers 2020 vs 2021

 

Totaal overzicht van het social media gebruik in 2021

Al met al is het voor de social media platforms in Nederland een goed jaar geweest. Er zijn veel stijgingen te zien in het aantal nieuwe gebruikers en het aantal leden dat dagelijks gebruik maken van social media.

Social medie gebruik

 

Ieder jaar maken we in Nederland meer gebruik van social media en ook dit jaar is dat weer het geval. Met name de groep van 15-19 jaar is intensiever gebruik gaan maken van social media.

 

Gebruik social media minuten per dag

Ook het gebruik van het aantal kanalen is het afgelopen jaar gestegen. Wellicht dat het COVID-19 virus en de lockdown periode een rol heeft gespeeld in het aantal verschillende platforms en de tijd die we spenderen aan social media.

Ontwikkeling aantal gebruikte platforms

Meer weten over de social media trends van 2021?

Wil jij social media succesvol inzetten? Dan is belangrijker dan ooit om een social media strategie te hebben. Download onze gratis social media plan template en stel een ijzersterke strategie op!

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een effectieve social media strategie voor jouw bedrijf? Volg dan een social media training. Volg ons ook op LinkedInFacebookInstagram en Twitter voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing!

______________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Het Nationale Social Media Onderzoek 2020 

Publicatiedatum: 10 februari 2020

Wist je dat we in Nederland maar liefst 98 minuten per dag op social media zitten? Onder jongeren van 15 t/m 19 jaar is dat zelfs 143 minuten! Als bedrijf of organisatie is het dus de hoogste tijd om meer tijd aan social media marketing te besteden. De wereld van social media is volop in beweging en verandert continu. Zorg ervoor dat je snel schakelt en voorkom dat je achterblijft. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij de belangrijkste social media trends in 2020 voor je op een rij gezet.

Het Nationale Social Media Onderzoek 2020

In januari publiceerde Newcom – voor de tiende keer op rij – het Nationale Social Media Onderzoek: het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik van social media. Verrassende uitkomst is dat het geringe vertrouwen er niet voor zorgt dat we massaal afscheid nemen van social media. Integendeel: we zijn met zijn allen juist meer gebruik van social media gaan maken. Zélfs Facebook groeit! Al is dat niet te vergelijken met de groei van Instagram, die er het afgelopen jaar maar liefst 710.000 nieuwe gebruikers bij kreeg.

In dit artikel vat ik de belangrijkste social media trends en ontwikkelingen voor je samen.

Facebook

Waar het aantal Facebook gebruikers – met name gebruikers onder de 40 jaar – vorig jaar flink daalde, is het dit jaar licht gegroeid! Met een groei van 2% kun je voorzichtig zeggen dat Facebook weer in de lift zit.

Facebook gebruik in Nederland

 • Gebruikers Facebook:                         10,4 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Facebook:      7,1 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:                    Facebook zit weer in de lift en stijgt in populariteit
facebook gebruik in Nederland 2020

Nederlandse Facebook gebruikers 2019 vs 2020

Een lichte stijging in Facebook gebruikers

Het gebrek aan vertrouwen – denk aan het nieuwe privacy beleid of het vele nepnieuws –  als reden om af te haken neemt niet toe. Het lijkt erop dat het Cambridge Analytica schandaal slechts zorgde voor een tijdelijke terugloop in het gebruik van Facebook en Twitter. Met 230.000 nieuwe gebruikers is Facebook zelfs iets populairder geworden. Al geldt dat niet voor de jongere gebruikers: zij zijn er nog altijd klaar mee.

Daarmee blijft Facebook, na Whatsapp, het belangrijkste platform. Dat is duidelijk te zien aan onderstaande grafiek:

populairste social media platform 2020

Instagram

Instagram is dé grote winnaar van het social media onderzoek. Met 710.000 nieuwe gebruikers in één jaar is dit platform het hardst gegroeid.

 • Gebruikers Instagram:                        5,6 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Instagram:     3,4 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:                    Met groei van 14% dé grote winnaar
gebruik Instagram 2020 in Nederland

Nederlandse Instagram gebruikers 2019 vs 2020

Instagram gebruik in Nederland

Voor het tweede jaar op rij is het aantal Instagram gebruikers flink gestegen:

social media 2020 overzicht dagelijks gebruik

Al vlakt de stijging wel wat af, dat komt met name door de leeftijdsgroep 15-19:

dagelijks gebruik Instagram 2020

Al met al blijft Instagram, ondanks de lichte stagnatie van de groeicurve, ook dit jaar met 5,6 miljoen gebruikers een populair platform!

LinkedIn

Met een kleine groei van 2% blijft het aantal LinkedIn gebruikers ten opzichte van vorig jaar vrijwel gelijk. Het wordt pas interessant als we kijken naar het dagelijks gebruik. Het platform heeft altijd veel moeite gehad om leden om te zetten naar actieve gebruikers. Een grote groep gebruikte LinkedIn alleen wanneer zij een nieuwe baan zochten, waarbij het medium vooral als online cv diende. Een focus op een verbeterde tijdlijn en hashtags lijkt het tij te keren. Waar het aantal dagelijkse gebruikers vorig jaar al met 19% groeide, is het dit jaar nog eens 24% gegroeid! Dat betekent dat er dagelijks 771.000 gebruikers actief zijn.

LinkedIn gebruik in Nederland:

 • Gebruikers LinkedIn:                         4,7 miljoen
 • Dagelijkste gebruikers LinkedIn:     771.000
 • Recente ontwikkelingen:                   Kleine groei
linkedin gebruikers in Nederland

Nederlandse LinkedIn gebruikers 2019 vs 2020

LinkedIn tip: wist je dat het sinds kort mogelijk is om connecties uit te nodigen om je bedrijfspagina te volgen?

Twitter

Sinds 2014 is er een flinke daling te zien in het aantal Twitter gebruikers. We waren dan ook zeer verrast toen we de nieuwe cijfers zagen! Met 310.000 nieuwe gebruikers is Twitter de grote verrassing van het social media onderzoek. Met een stijging van 13% komt het platform procentueel gezien net iets onder Instagram uit.

Twitter gebruik in Nederland:

 • Gebruikers Twitter:                       2,8 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Twitter:    1 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:              Grote verrassing: stijgt 13% in populariteit!
twitter gebruik in Nederland

Nederlandse Twitter gebruikers 2019 vs 2020

WhatsApp

De groei van WhatsApp gaat onverminderd door en het platform blijft populair. Zo heeft de chatapplicatie er het afgelopen jaar weer 220.000 nieuwe gebruikers bij gekregen. Dat betekent dat maar liefst 11,9 miljoen Nederlanders – dat is 9 op de 10 – van de app gebruik maakt.

 • Gebruikers WhatsApp:                         12,1 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers WhatsApp:      9,3 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:                     WhatsApp Business nu ook voor iOS beschikbaar
Whatsapp gebruik in Nederland 2020

Nederlandse Whatsapp gebruikers 2019 vs 2020

WhatsApp Business nu ook beschikbaar voor iOS

WhatsApp Business was sinds de lancering alleen beschikbaar voor Android, maar is sinds afgelopen jaar ook eindelijk beschikbaar voor de iPhone. Wat heeft dat lang geduurd!

Snapchat

Waar het aantal Snapchat gebruikers vorig jaar licht daalde en de groei gestagneerd leek, is het dit jaar weer gegroeid met 310.000 nieuwe gebruikers. Samen met Twitter is Snapchat de grote verrassing van het onderzoek. Vooral jongeren tot 19 jaar weten de app goed te vinden.

 • Gebruikers Snapchat:                        2,7 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Snapchat:     1,5 miljoen
 • Recente ontwikkelingen:                  Stijgt in populariteit
snapchat gebruikers in Nederland 2020

Nederlandse Snapchat gebruikers 2019 vs 2020

TikTok

Dé grote nieuwkomer dit jaar is TikTok – voormalig Musicl.ly –  met 700.000 Nederlandse gebruikers. Vooral onder kinderen en tieners jonger dan 15 is de app ontzettend populair: maar liefst 425.000 gebruikers zijn tussen de 6-14 jaar! Daarmee is TikTok een grote concurrent van Snapchat en Instagram geworden.

Tiktok 2020 aantal gebruikers

Totaal overzicht van het social media gebruik in 2020

Al met al blijft het social media gebruik onder Nederlanders onverminderd populair! Samenvattend kunnen we zeggen dat WhatsApp het belangrijkste sociale platform is, Instagram het meest gegroeid is, jongeren de weg naar Facebook niet weten te vinden en dat TikTok de grote nieuwkomer is. Kortom, de tijd van sociale media is nog lang niet voorbij!

Wil je weten op welk platform jij jouw doelgroep het best bereikt? Hieronder vind je een handig totaal overzicht van het gebruik per leeftijdsgroep:

social media 2020 dagelijks gebruik

Meer weten over de social media trends van 2020?

Wil jij social media succesvol inzetten? Dan is belangrijker dan ooit om een social media strategie te hebben. Download onze gratis social media plan template en stel een ijzersterke strategie op!

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een effectieve social media strategie voor jouw bedrijf? Volg dan een social media training. Volg ons ook op LinkedInFacebookInstagram en Twitter voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing!

 

—————————————————————————————————————————————————————-

Social media trends 2019 

Publicatiedatum: 12 februari 2019

Social media beheert ons leven. Een gemiddeld persoon besteedt makkelijk twee uur per dag aan het scrollen door diverse social media zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Gedurende ons leven zitten we gemiddeld zelfs 5 jaar en 4 maanden op social media! De hoogste tijd dat jij als ondernemer nog meer tijd gaat besteden aan je social media marketing. Ik leg jou – aan de hand van de trends en ontwikkelingen in 2019 en 2020 – precies uit hoe jij je social media kanalen het best kan inzetten, wil je het maximale eruit halen.

Nationaal Social Media onderzoek 2019

Afgelopen januari publiceerde NewCom weer het Nationale Social Media Onderzoek. Dit is het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik, de verwachtingen en interessante ontwikkelingen van social media. Allemaal ontwikkelingen waar je als bedrijf handig op in kan spelen. In dit artikel vat ik alles voor je samen en geef ik je ‘’verse’’ handvatten om direct mee aan de slag te gaan! De zes onderstaande social media ga ik behandelen.

social media trends en ontwikkelingen 2019

De social media kanalen die in dit artikel worden besproken

1. WhatsApp

Sinds de introductie in 2009 is WhatsApp uitgegroeid tot een zeer populaire chatapplicatie onder Nederlanders. Zo heeft de app het afgelopen jaar weer een groei doorgemaakt van +380.000 gebruikers.

WhatsApp gebruik in Nederland

 • Gebruikers WhatsApp:                       11,9 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers WhatsApp:  9,1 miljoen
 • Recente ontwikkeling:                        WhatsApp Business iOS in bèta
Nederlandse WhatsApp gebruikers 2019

Nederlandse WhatsApp gebruikers 2018 vs 2019

WhatsApp Business iOS in bèta

Vorig jaar hadden we het al over WhatsApp Business. Bij de lancering was de app alleen nog beschikbaar voor Android en helaas is dit nog steeds het geval. Wat duurt het lang zeg! Wel is WhatsApp Business momenteel aan het draaien in een bèta-versie. Hier gaat het wel om een bèta die nog niet publiekelijk beschikbaar is. WhatsApp ontwikkelt deze samen met een aantal grote partners en een gesloten groep testers. Wanneer WhatsApp Business beschikbaar is voor iOS is nog niet bekend, maar dat de app komt is een feit.

2. Facebook

Het afgelopen jaar heeft Facebook een enorme daling doorgemaakt qua gebruikers. Desondanks blijft Facebook nog steeds het tweede grootste social media kanaal wat betreft gebruikers. WhatsApp staat op nr. 1. Hieronder vertel ik je meer over deze daling.

Facebook gebruik in Nederland

 • Gebruikers Facebook:                       10,1 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Facebook:  6,8 miljoen
 • Recente ontwikkeling:                      Flinke daling qua gebruikers + minder vertrouwen in Facebook
Nederlandse Facebook gebruikers 2019

Nederlandse Facebook gebruikers 2018 vs 2019

Flinke daling qua Facebook gebruikers

Vorig jaar had Facebook voor het eerst sinds jaren een daling in het aantal gebruikers. In 2019 is dit niet anders. Deze daling is zelfs nog meer dan vorig jaar. Facebook heeft in 2019 namelijk 640.000 minder gebruikers dan in 2018. Kortom, een dik half miljoen minder! Wat betreft dagelijkse gebruikers is dit zelfs -740.000. Deze daling vindt voornamelijk plaats onder de 40 jaar. Daarentegen is het dagelijks gebruik van Instagram onder de 40 jaar gestegen. Grote kans dat dit met elkaar te maken heeft.

Afgelopen jaar hebben er in totaal 240.000 Facebook-gebruikers hun account opgezegd. Daarnaast zijn er ook nog gebruikers, 400.000, die hun account niet hebben opgezegd maar gewoonweg niet meer inloggen. De grootste groep van de ‘niet-meer-facebook-inloggers’ is 18 jaar of jonger.

account opgezegd bij Facebook in 2019

Minder vertrouwen in Facebook

Een opvallende ontwikkeling is dat 40% van de ‘Facebook-opzeggers’ zegt het social media platform niet meer te vertrouwen en daarom opzegt. En van de ‘niet-meer-Facebook-inloggers’ is dit 23%.

weinig vertrouwen in Facebook 2019

Kortom

Facebook is nog altijd een populair medium onder Nederlanders. Wel neemt het dagelijks gebruik enorm af en verliest het bedrijf van Mark Zuckerberg vooral terrein onder mensen tot 40 jaar. Deze groep vervangt Facebook voor andere platformen als Instagram en Snapchat.

Facebook tip: het Facebook algortime wordt steeds strenger. Wil je het algoritme gegarandeerd doorbreken? Denk dan eens aan Facebook ads. Zo is remarketing op Facebook een zeer waardevolle manier van adverteren dat relatief weinig kost!

3. Instagram

Van alle social media platformen is Instagram het afgelopen jaar het snelst gegroeid in zowel het totale- als dagelijks gebruik. Instagram is vooral goed vertegenwoordigd onder mannen én vrouwen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar.

Instagram gebruik in Nederland

 • Gebruikers Instagram:                     4,9 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Facebook:   2,7 miljoen
 • Recente ontwikkeling:                     Enorme groei + groei dagelijks gebruik + Instagram shopping
Nederlandse Instagram gebruikers 2019

Nederlandse Instagram gebruikers 2018 vs 2019

Enorme groei qua gebruik

Instagram is het afgelopen jaar gegroeid met maar liefst 830.000 gebruikers. Dit is een percentage van 20. Net als vorig jaar zijn jongeren tussen de 15 en 19 jaar de grootste groep Instagramgebruikers. Maar zoals eerder benoemd, zien we steeds meer 20 tot 39 jarige aankloppen bij Instagram.

Groei qua dagelijks gebruik

Het dagelijks gebruik van Instagram blijft stijgen en ligt nu boven YouTube.

totaal dagelijks gebruik van social media

Dagelijks gebruik social media

Als we kijken naar het dagelijks gebruik zien we een stijging van 8% (t.o.v. 2018) onder 15 tot 39 jarige.

dagelijk gebruik op instagram 2019

Dagelijks gebruik Instagram

Verder is het een opvallende ontwikkeling is dat Instagram (net als vorig jaar) weer flink is gestegen qua dagelijks gebruik. Namelijk met zo’n 10% onder jongeren (15-19 jaar). Dankzij die stijging en een daling in dagelijks gebruik bij Snapchat, staat Instagram momenteel op de tweede plek qua dagelijks gebruik. Uiteraard blijft WhatsApp hierin de koploper die lastig is te verslaan.

Instagram op de tweede plek in dagelijks gebruik

Dagelijks gebruik Instagram onder jongeren (15-19 jaar)

Instagram shopping

Naast de groei in gebruikers en het dagelijks gebruik, zijn er ook verschillende features toegevoegd aan de app. Instagram shopping (product tagging) is hierbij de meest innovatieve. Hiermee maakt Instagram het mogelijk om producten te taggen in Instagram posts en vervolgens door te linken naar het product op je website. Met name interessant voor webshops. Niet alleen maak je het zo bezoekers makkelijk, ook verhoog je hiermee het aantal webshopbezoekers en webshopaankopen.

Heb jij nog geen Instagram shopping en wil je er graag mee aan de slag? Lees dan hier hoe je product tagging activeert: Instagram Shopping activeren in 6 stappen.

product tagging in shoppable posts

4. LinkedIn

Zoals bekend is LinkedIn een uniek platform met carrière gerelateerde doeleinden. Een grote groep gebruikt dit medium alleen als zij op zoek zijn naar een nieuwe baan. Eenmaal die baan gevonden? Dan loggen zij nauwelijks meer in. Dit is gelijk de verklaring van het grote gat tussen ‘Gebruikers’ (4.6 miljoen) en ‘Dagelijkse gebruikers’ (611.000).

LinkedIn blijft een onverminderd populair social media kanaal. Afgelopen jaar heeft LinkedIn een groei doorgemaakt van +250.000 gebruikers. En dit is zeker niet verkeerd aangezien ze de jaren ervoor op hetzelfde level bleven hangen. Verder wordt de app vooral gebruikt door mensen tussen de 20 en 64 jaar.

Leuk feitje: van alle leads die via social media binnenkomen zijn maar liefst 81% afkomstig van LinkedIn!

LinkedIn gebruik in Nederland

 • Gebruikers LinkedIn:                         4,6 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers LinkedIn:      611.000
 • Recente ontwikkeling:                        Nieuwe opties bedrijfspagina + bedrijfspagina beheren via telefoon/app + doorontwikkeling campagnebeheer
Nederlandse LinkedIn gebruikers 2019

Nederlandse LinkedIn gebruikers 2018 vs 2019

Nieuwe opties LinkedIn bedrijfspagina

De afgelopen periode heeft LinkedIn onder andere tijd gestoken in het verbeteren van de bedrijfspagina’s. Zij hebben het bedrijfsprofiel vrij eenvoudig gehouden en 4 nieuwe features toegevoegd, namelijk:

nieuwe linkedin ontwikkelingen bedrijfspagina 2019

 1. Contentsuggesties: met deze optie ontdek je onderwerpen en artikelen waar je (LinkedIn) doelgroep op reageert. Hierbij kan je filters toepassen als bedrijfstak, locatie, functie en senioriteitsniveau. De content die verschijnt kan je gebruiken om te achterhalen wat jouw doelgroep interesseert of om te delen op LinkedIn. Ook kan je deze optie gebruiken om te zorgen dat je constant op de hoogte bent van het laatste nieuws in jouw branche.
 2. Slogan optie: deze functie biedt de mogelijkheid om een subtitel toe te voegen. Dit kan een slogan zijn maar ook extra woorden die jouw bedrijf extra goed omschrijven. Zolang deze maar maximaal 120 tekens lang is.
 3. Website knop: Yes! Dankzij deze knop wordt het nog makkelijker om LinkedIn bezoekers door te zetten naar jouw website.
 4. Dashboard: Handig! Dankzij het nieuwe ‘mini’ dashboard aan de linkerzijde, zie je in één oogopslag wat je bedrijfspagina-ontwikkelingen zijn van de afgelopen 30 dagen. Super als je bijvoorbeeld meer uit LinkedIn wilt halen en constant bezoekers, weergaven en volgers in de gaten wilt houden.

Tip: n.a.v. het bovenstaande adviseer ik je even goed te kijken naar je bedrijfspagina en alle mogelijke opties in te vullen. Hoe completer jouw bedrijfspagina, hoe betrouwbaarder en professioneler je bedrijf overkomt!

Bedrijfspagina beheren via telefoon/app

Eindelijk! Het duurde even maar het is inmiddels mogelijk om je bedrijfspagina ook via de LinkedIn app, en dus via telefoon te beheren. Voor mij was dit echt een top nieuwtje omdat ik vaak social content deel via mijn telefoon. Dat gaat soms toch net even wat sneller dan via de desktop. En ben je niet in de buurt van je desktop maar wil je toch even wat delen op Linkedn, dan is het al helemaal een uitkomst!

Hoe doe je dit? Helaas is er nog geen button in de LinkedIn app die je direct doorstuurt naar je bedrijfspagina(‘s). Hoewel het nu ook niet erg lastig is: in de zoekbalk tik je namelijk eenvoudig de naam van je bedrijfsprofiel in en klik je vervolgens op je bedrijfsprofiel. Easy!

LinkedIn bedrijfspagina beheren in app

Je bedrijfspagina beheren in de LinkedIn app

Doorontwikkeling LinkedIn campagnebeheer

De afgelopen jaren werd het al steeds interessanter om te adverteren op LinkedIn. Met name omdat je hier kan richten op mensen in het bedrijfsleven. Op andere social media is het adverteren gericht op deze groep is een stuk lastiger. Toch bleef LinkedIn erg achter qua adverteermogelijkheden en was campagnebeheer (daar waar je advertenties maakt en publiceert) alles behalve overzichtelijk. Gelukkig zag LinkedIn dit zelf ook in en hebben zij het één en ander veranderd.

De verandering is voornamelijk van toepassing bij het opzetten van een campagne (doelstelling, doelgroep, advertentieformaat, budget etc.) en advertentie. Je doorloopt het advertentieproces nu veel vloeiender en logischer.

LinkedIn campagnebeheer in 2019

Het nieuwe campagnebeheer in LinkedIn

5. Snapchat

Net als vorig jaar wordt Snapchat gedomineerd door jongeren tot 19 jaar. Echter, voor het eerst sinds het bestaan van Snapchat hebben zij te maken gekregen met een daling qua gebruikers en dagelijks gebruik. Zie hieronder de Snapchat cijfers anno 2019.

Snapchat gebruik in Nederland

 • Gebruikers Snapchat:                        2,4 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Snapchat:     1,3 miljoen
 • Recente ontwikkeling:                       Daling in gebruik + Snappables
Nederlandse Snapchat gebruikers 2019

Nederlandse Snapchat gebruikers 2018 vs 2019

Daling in (dagelijks) gebruik

Hoewel we hoge verwachtingen hadden van Snapchat, heeft er sinds dit jaar toch een daling plaatsgevonden van -75.000. Zoals je ziet is het wel een minimale daling. Hoewel, in vergelijking met andere social media is Snapchat wel het snelst gaan dalen sinds hun bestaan (2011). Is Snapchat dan toch van korte duur? Volgend jaar kunnen we je hier meer uitsluitsel over geven.

Snappables: spelletjes spelen in Snapchat

Toch heeft Snapchat in 2018 niet stil gezeten. Om het voor de gebruikers zo leuk mogelijk te houden, hebben ze enorm veel nieuwe lenzen toegevoegd. Je weet wel, die leuke gezichtjes die je kan plaatsen over je eigen gezicht. Ook kan de Snapchat-gebruiker tegenwoordig augmented reality spelletjes spelen met zijn/haar Snapchat vrienden, genaamd Snappables. De spelletjes maken gebruik van je bewegingen, aanraking en gezichtsuitdrukkingen. Zo kan je spelletjes spelen als boter-kaas-en-eieren, een tekenspel, voetbalspel en pizzaspel.

Boter-kaas-en-eieren spel in Snappables Snapchat

6. Twitter

Al sinds 2014 is Twitter flink aan het dalen. We zijn dan ook niet verbaasd met de nieuwe cijfers die weer aangeven dat er een daling heeft plaatsgevonden. Hieronder meer over de feiten en cijfers van Twitter van 2019.

Twitter gebruik in Nederland

 • Gebruikers Twitter:                        2,5 miljoen
 • Dagelijkse gebruikers Twitter:     908.000
 • Recente ontwikkeling:                    Daling in gebruik + Geen vertrouwen meer in Twitter
Nederlandse Twitter gebruikers 2019

Nederlandse Twitter gebruikers 2018 vs 2019

Daling Twitter gebruikers blijft aanhouden

Zoals benoemd in de introductie heeft Twitter, net als vorig jaar, ook dit jaar weer flinke wat klappen geïncasseerd. Met een daling in gebruik van -10%  daalt Twitter het meest van alle benoemde social media. In 2018 zijn er overigens nog wel 2,5 miljoen Nederlanders met een Twitter-account waarvan ongeveer 908.000 gebruikers dagelijks hun Twitter-app openen.

Geen vertrouwen meer in Twitter

Afgelopen jaar hebben er in totaal 85.000 Twitter-gebruikers hun account opgezegd. 195.000 gebruikers hebben niet meer ingelogd. De grootste groep van deze ‘Twitter afhakers’ is tussen de 18 en 24 jaar. Volgens onderzoek heeft dit voornamelijk te maken met het vele nepnieuws en wantrouwen.

opzeggers van Twitter in 2019

Opzeggers Twitter 2019

waarom men geen gebruik meer maakt van Twitter 2019

Reden van opzeggen of niet meer inloggen in Twitter

Vertrouwen in social media daalt

Een andere opvallende ontwikkeling is dat het vertrouwen in social media over het algemeen voor het eerst sinds jaren is gedaald. Dit is natuurlijk geen beste ontwikkeling en heeft, net als bij Twitter, met name te maken met het vele nepnieuws.

minder vertrouwen in social media 2019

Vertrouwen in social media 2013 t/m 2019

social media vertrouwen per leeftijdgroep

Vertrouwen in social media naar leeftijd 2018 vs 2019

Social media plan maken

Wil jij zakelijk graag succesvol zijn op social media? Zorg dan eerst voor een sterke basis en stel een social media plan template op. Kort gezegd ontwikkeling je hiermee je social media strategie die je volledige doorvoert op social media. Zo ontwikkel je heldere kaders en is het voor iedereen duidelijk wat de doelstellingen zijn en hoe je deze iedere maand analyseert.

Meer weten?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen over het gebruikmaken van social media? Neem dan gerust contact met ons op! Volg ons ook op LinkedInFacebook, Instagram en Twitter voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing!

Social Content Marketeer Rosanne

Over de auteur: Rosanne van der Putten

Beoordelingen artikel:

Dé social media trends en ontwikkelingen van 2020 wordt beoordeeld met een 9.1 door 931 tevreden lezers!
98 / 100
38 beoordelingen
98 / 100
7 beoordelingen
94 / 100
67 beoordelingen
91 / 100
70 beoordelingen

Dus, de vragen waar we je in dit artikel antwoord op hebben gegeven, test jezelf!

Deze kun je binnenkort lezen in dit blog, dus blijf ons volgen!
Wil je op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Whatsapp is het belangrijkste platform van dit moment als het gaat om de gebruikerscijfers. Op dit moment telt het platform ruim 12,4 miljoen gebruikers in Nederland. Ook groeit Whatsapp gewoon door, waarvan we cijfers in het artikel hebben opgenomen.
TikTok is verreweg het hardst gegroeid in gebruikersaantallen. Het platform groeide afgelopen jaar met maar liefst 1 miljoen nieuwe gebruikers. De exacte groeicijfers vind je terug in dit artikel.
TikTok & Pinterest zijn de grote winnaars in het social media landschap. Tiktok is erg populair onder een jonge groep gebruikers en gaat daadwerkelijk concurreren met Snapchat en Instagram. Pinterest heeft veel nieuwe gebruikers mogen verwelkomen op hun platform, alleen hebben zij weinig dagelijkse gebruikers. Bekijk de ontwikkeling in dit artikel. Wil je weten hoe je kunt inspelen op de social media trends & ontwikkelingen, bekijk hier meer over social media marketing.
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x