SEO trends in 2019 & 2020; wat gaat impact hebben op onze zoekmachine optimalisatie?

Wist je dat Google jaarlijks zo’n 500 tot 600 keer haar Search algoritme aanpast? Kortom, 500 tot 600 keer per jaar kan dit effect hebben op de manier hoe jij jouw website optimaliseert! Daarnaast zijn er allerlei ontwikkelingen gaande in de manier hoe consumenten zoeken en hoe marketeers websites daarop inrichten en proberen te onderscheiden van de concurrentie. Om jou een kickstart voor het nieuwe jaar te geven, kijken we terug op de belangrijkste updates in 2018 en werpen we een blik op de toekomst. Want wat zijn de ontwikkelingen die we in de gaten moeten houden als we onze SEO ook in 2019 en 2020 weer optimaal willen benutten?

Terugblik; wat heeft zoekmachine optimalisatie ons in 2018 gebracht?

Ieder jaar komt Google met ontzettend veel updates die invloed hebben op de organische rankings van je website. Daarom blik ik eerst even terug op de meest noemenswaardige Google-updates van 2018.

Mobile-first indexing

In maart kwam Google met de eerste grote en specifieke update, namelijk Mobile-first Indexing. Voorheen werd de desktopversie van een pagina op jouw website standaard door Google gebruikt ter indexatie, maar omdat steeds meer consumenten websites met hun telefoon bezoeken was dit niet meer zo relevant. In maart kwamen de websites die mobiel al geoptimaliseerd waren in aanmerking voor de mobile-first indexing. Google indexeert dan de mobiele (en geoptimaliseerde) versie van een bepaalde pagina op jouw website, om de mobiele internetsurfers een betere ervaring aan te bieden. Is jouw website dus mobiel geoptimaliseerd, dan is de kans groter dat jouw pagina bij mobiele zoekopdrachten beter scoort dan de concurrent die de mobiele zaakjes niet op orde heeft.

‘Since 2015, this measure can help mobile-friendly content perform better for those who are searching on mobile’ – Google

Van meer naar minder ruimte in de meta description

Eind 2017 werd ik erg enthousiast toen Google met een update kwam waarmee de lengte van de meta description verdubbeld werd naar maximaal 320 tekens. Immers, er kwam meer ruimte vrij om de belangrijkste boodschap te vermelden én om meer USP’s, inclusief opvallende vinkjes, te plaatsen. Het kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel dat Google slechts vijf maanden na de uitbreiding alweer meldde dat de lengte van de meta description weer werd (terug)ingekort naar gemiddeld 160 tekens op desktop-versies en zelfs 130 tekens op mobiele telefoons..

Volgens een woordvoerder van Google is er op dit moment geen vaste lengte die je kunt aanhouden voor je meta descriptions. Sterker nog, Google stelt dat je je niet hoeft bezig te houden met het aanpassen van je meta descriptions, omdat dit in de meeste gevallen automatisch wordt ingevuld op basis van wat er aan content op de bestemmingspagina staat. Mijn ervaringen zeggen dat dit niet het geval is, dat je beter handmatig je meta descriptions kunt invullen en dat 160 tekens vaak net te veel is.

Mobile Page Speed Update

De snelheid van websites was al lange tijd een ranking factor bij zoekopdrachten die werden uitgevoerd op desktop versies. Toch ziet Google als geen ander in dat juist deze desktop versie steeds minder van belang wordt. In Nederland bezit inmiddels 93% van alle Nederlanders een smartphone (bron: Deloitte) en uit onderzoek van Google blijkt dat de snelheid waarop mensen een antwoord krijgen als zeer belangrijk wordt beschouwd. Begin 2018 gaf Google al aan dat er in juli van dit jaar een update aan zat te komen met betrekking tot het beoordelen van de websitesnelheid op mobiele telefoons. De websites waarvan de mobiele snelheid in juli niet op orde was, hebben de negatieve effecten ervaren door o.a. een daling in de organische rankings.

Benieuwd naar de snelheid van jouw mobiele website? Check via: https://testmysite.withgoogle.com/intl/nl-nl

Andere noemenswaardige Google updates die in 2018 hebben plaatsgevonden:

  • Google beoordeelt een website als ‘Not Secure’ wanneer deze niet als HTTPS is versleuteld
  • Heb jij nog http:// en wil je graag een https website krijgen? Zorg voor een SSL certificaat en laat deze door je webbouwer op de website installeren
  • De manier hoe video’s worden getoond is aangepast. Alle video’s die worden geïndexeerd op een zoekterm kwamen per juni 2018 in een carrousel te staan
in videocarrousel in Google

Afbeelding 1: Voorbeeld van videocarrousel in Google

Dat was de terugblik op 2018. Het belangrijkste wat ik je mee wil geven uit 2018 is dat het (laten) optimaliseren van de mobiele versie van je website cruciaal is, wil je kunnen concurreren. Het aantal zoekopdrachten via een mobiele telefoon ligt in 2018 op ongeveer 50% en de verwachting is dat dit percentage de komende jaren nog wel verder stijgt.

SEO trends in 2019 & 2020

Tijd om vooruit te kijken! Naast dat het aantal mobiele zoekopdrachten verder zal toenemen, zijn er tal van ontwikkelingen aan de gang waar we ook in 2019 mee aan de slag moeten. Althans, willen we het maximale uit ‘Search’ halen en dat willen we natuurlijk 😉 Wat dacht je van de manier hoe consumenten zoeken (voice search, chatbot search en visual search) en alle gevolgen van dien? Ik heb de verwachte ontwikkelingen onderverdeeld in de drie pijlers binnen SEO, namelijk content, autoriteit en techniek.

seo trends van 2019 m.b.t. content, techniek en autoriteit

Afbeelding 2: 3 pijlers van SEO

Content

De pijler Content heeft naar mijn verwachting de meest ingrijpende ontwikkelingen. Vooral de opkomst van voice search en de positionering van Google als antwoordgever, gaan een flinke impact achterlaten.

Voice Search it is!

Het is een kwestie van tijd voor we met z’n allen communiceren met een robot. Waar veel mensen jaren geleden dachten dat dit alleen bij Wall-E mogelijk was, is het toch sneller dan verwacht de realiteit geworden. Google Home is onlangs in Nederland geïntroduceerd, fabrikanten zoals Philips en Nest zien de mogelijkheden van een Smart Home en zelfs stofzuigers zijn tegenwoordig op afstand aan te zetten. Door de toenemende mate van spraakgestuurde zoekopdrachten verandert de manier waarop wij als online marketeers van een zoekmachine optimalisatie bureau met SEO omgaan op twee manieren. In onderstaande afbeelding zie je precies op welke manieren content verandert wanneer je een gesproken zoekopdracht uitvoert:

zoekresultaten bij voice search

Afbeelding 3: Zoekresultaten van een gesproken zoekopdracht

1. Gebruikmaken van langere zoektermen en in vraagvorm

In plaats van dat er zoektermen worden gebruikt als ‘verschil SEO en SEA’, wordt er bij gebruik van voice search meer gebruik gemaakt van vragen als ‘Wat is remarketing?’. Vervolgens zal de Google Home, Amazon Echo of welke slimme assistent dan ook, met één antwoord komen. Tijd dus om in te zetten op het worden van een autoriteit op belangrijke voice search zoektermen. Dit kan onder andere door goede blogartikelen te schrijven of door een kennisbank te ontwikkelen waar je content kan behandelen die ‘spraak gestuurde opdrachten’ triggert, zoals de Online marketing kennisbank van 2Bfound bijvoorbeeld.

2. Alleen geschreven content is niet meer genoeg

Het tweede wat opvalt in afbeelding 3 is dat er niet alleen organische pagina’s tot de zoekresultaten behoren. Google hecht namelijk veel waarde aan dat hun gebruikers zo snel mogelijk een antwoord krijgen op hun vraag. Dit probeert de zoekmachine te bereiken door Search Engine Results Page (SERP) van zoekopdrachten zo uitgebreid mogelijk te maken. Tegenwoordig krijg je visuals te zien, krijg je direct een gesproken uitleg (bij spraakgestuurde zoekopdrachten), zijn de doodnormale organische zoekresultaten opgesomd en zie je een video carrousel waarin remarketing wordt uitgelegd. Dit betekent dat organische zoekresultaten steeds minder vaak worden aangesproken en dat het aantal No-Click Searches (aantal zoekopdrachten dat niet tot een klik naar een website resulteert) toeneemt.

Als je tegenwoordig zoekt naar de voetbaluitslagen van het afgelopen weekend dan krijg je direct alle uitslagen, maar ook de stand, statistieken, informatie over alle spelers en het laatste nieuws te zien zonder ook maar één keer naar een website te verwijzen. Natuurlijk niet ideaal voor de voetbalplatformen die het moeten hebben van hun websiteverkeer om interessant te zijn voor adverteerders.

SEO trend 2019: Google zoekmachine

Afbeelding 4: Google van zoekmachine naar alwetend medium

Een belangrijke term hierin is de ‘featured snippet’. Omdat Google hun gebruikers zo optimaal mogelijk wilt bedienen, werken zij met featured snippets. Bij 2Bfound hebben we het bijvoorbeeld voor elkaar gekregen om in een featured snippet te komen op de zoekterm ‘Wat is remarketing?’ (afbeelding 3). Nadeel hiervan is overigens wel dat de gebruikers van Google hun antwoord al in de SERP te zien krijgen en dat dit dus een nadelig effect heeft op de CTR naar jouw website. Toch is dit de toekomst van wat betreft de organische zoekresultaten pagina en dan kan je er maar beter goed op inspelen.

Wil jij in het nieuwe tijdperk dus zichtbaar worden in de zoekresultaten van Google, dan dien je ervoor te zorgen dat een complete pagina én alle content die hierbij komt kijken wordt geoptimaliseerd. Schrijf je bijvoorbeeld een artikel over ‘Wat is remarketing’, dan ga je aan de slag met geschreven content, maak je er een video van, laat je goede visuals maken en ga zo maar door. Je kan er zelfs een Cornerstone content pagina van maken. Echter, alleen met goede content ben je er in 2019 nog niet. Wat hierbij namelijk belangrijk wordt, is dat je de structured data op je website goed hebt ingericht. Dan wil jij zeker wel weten wat structured data inhoudt?

Structured data

Omdat Google steeds vaker met featured snippets werkt, is structured data erg belangrijk. Techniek is immers één van de drie belangrijke pilaren binnen SEO en bij het optimaliseren van structured data hebben we het vooral over hoe we jouw zoekresultaat kunnen optimaliseren, wil je de CTR én de kans op het worden van een featured snippet verhogen. Sterker nog; er zijn steeds meer geluiden dat bedrijven die hun structured data niet op orde hebben niet in aanmerking komen als featured snippet.

Wat is structured data?

Structured data is een vrij technisch verhaal, maar heel simpel uitgelegd zorg je door structured data in te richten ervoor dat de content op een pagina begrijpelijk wordt voor zoekmachines. Door de belangrijke informatie goed in te richten stel je Google in staat om rich snippets bij jouw zoekresultaat te maken. Rich snippets zijn weer stukjes ‘extra’ informatie die worden uitgelicht. Door onderstaande voorbeeld wordt het vast duidelijker:

zoekresultaten bij 2Bfound online marketing bureau in Dordrecht

Afbeelding 3: SERP van 2Bfound

Aan het zoekresultaat van 2Bfound te zien, zijn er verschillende soorten rich snippets door Google toegevoegd, zoals breadcrumbs en recensies. Daarnaast zijn er nog vele andere snippets mogelijk, zoals sitelinks, producten, recepten, evenementen en lokale bedrijven.

Kortom, het hebben van structured data is geen ranking factor voor je organisch rankings, maar indirect heeft het hebben van gestructureerde data een positief effect op jouw vindbaarheid. Door de belangrijkste informatie op jouw pagina te markeren zorg je ervoor dat Google jouw pagina makkelijker indexeert en beter weet waar de content over gaat.

Tip: binnenkort leg ik in een handleiding precies uit hoe je zelf aspecten van een pagina markeert en er structured data van maakt!

Hoe in te spelen op deze ontwikkeling?

Natuurlijk is het jammer dat Google ‘onze’ content gebruikt om de SERP te verrijken waardoor het aantal No-Click Searches toeneemt en ons websiteverkeer dus af. Toch zijn wij erg afhankelijk van Google en daarom kunnen we er beter voor zorgen dat onze pagina’s zo zijn ingericht dat we als bron worden gebruikt. Vooralsnog weet Google antwoord te geven op de ‘makkelijke’ zoekopdrachten zoals ‘Wat is remarketing?‘. Door goede content te schrijven en deze pagina met structured data te voorzien, kan je ervoor zorgen dat jouw pagina als bron wordt gebruikt.

Kortom: content optimaliseren in 2019 & 2020

Nu heb ik één van de drie basisprincipes binnen SEO behandeld. Wat betreft content dien je ervoor te zorgen dat de content die jij online zet, volledig is geoptimaliseerd. Zowel de geschreven content als eventuele afbeeldingen en video’s zijn op het onderwerp ingevuld en alle aspecten op de betreffende pagina zijn voorzien met een tag. Dit zodat structured data ook gerealiseerd kan worden. Hiermee zorg je ervoor dat Google jouw content eventueel als bron kan gebruiken en dat jouw artikel wordt opgepakt wanneer iemand door middel van voice search een zoekopdracht doet. Hiervoor verzin je uiteraard blogtitels die uitgesproken kunnen worden, zoals ‘Wat is remarketing’, in plaats van ‘remarketing’.

Autoriteit

Tijd voor een ander belangrijk aspect binnen zoekmachine optimalisatie in 2019: Autoriteit. Binnen deze pijler zijn de afgelopen jaren tal van ontwikkelingen geweest die zeker invloed hebben gehad op zijn werking binnen SEO. Jaren geleden was enkel het plaatsen van links op relevante startpagina’s voldoende om hoog te score in Google, terwijl dit nu natuurlijk niet meer het geval is. Benieuwd waarom de autoriteit van jouw website zo belangrijk is? Check onze ultieme SEO handleiding waarin we precies uitleggen wat SEO is!

De autoriteit van jouw website in 2019: het E-A-T principe

In augustus 2018 kwam Google met de zogeheten Medic-update. Door deze update werd het duidelijk dat de zoekmachine-gigant meer is gaan hechten aan de autoriteit van websites. Websites met een lage autoriteit in branches waarin de gezondheid van consumenten op het spel staat werden per augustus 2018 lager gewaardeerd. Hierbij gaat het overigens niet alleen om websites uit de medische branche. Ook in andere branches werden ontwikkelingen gevoeld die herleid konden worden uit de Medic-update van Google.

Hoe in te spelen op deze ontwikkeling?

Rond deze update werd er beweerd dat het E-A-T principe (expertise, autoriteit en trust) een belangrijk uitgangspunt moet zijn bij het verbeteren van de autoriteit van je website. Het gaat dus niet alleen om de links die jij als website hebt verworven, het gaat ook om de reviews die je online hebt staan, bepaalde erkenningen (Premier Google Partner) die je hebt gehaald, of je interne linknetwerk op orde is, of de content is geschreven door een autoriteit en zelfs de kwaliteit van de ‘Over ons’ pagina wordt meegenomen. Zorg er dus voor dat je online reviews over je producten of diensten blijft verzamelen (en deze plaatst op bijvoorbeeld de ‘Over ons’ pagina), dat je relevante links krijgt van websites met een goede autoriteit, dat je je producten en diensten niet te commercieel presenteert en dat het linknetwerk op je website op order is (en up-to-date).

‘Ouderwets’ linkbuilding anno 2019 & 2020

Ze zeggen dat een kat 9 levens heeft. Nou, linkbuilding heeft er nog veel meer! Linkbuilding is al ontzettend vaak als achterhaald beschouwd maar naar mijn idee nog steeds relevant als één van de vele ranking factoren binnen SEO. Natuurlijk is alleen het plaatsen van links op relevante startpagina’s niet meer voldoende. Tegenwoordig weten wij echter nog steeds prima resultaten te behalen voor klanten waarbij linkbuilding een belangrijk onderdeel is binnen de strategie. Belangrijk om te onthouden is dat Google een natuurlijk linkprofiel wilt zien. Een combinatie tussen het plaatsen van relevante links op startpagina’s en het schrijven van gastblogs werkt naar mijn mening nog steeds super!

Tip: momenteel zijn wij bezig met het uitzetten van een linkbuilding onderzoek in Nederland. Houd onze socials in de gaten voor de resultaten!

Kortom: autoriteit in 2019 & 2020

Ook autoriteit blijft in 2019 een belangrijk aspect binnen het verbeteren van de organische vindbaarheid. Natuurlijk is het plaatsen van links op relevante startpagina’s alleen niet meer voldoende. Daarom doe je er ook goed aan om autoriteit uit te stralen in gastblogs. Daarnaast is de daadwerkelijke autoriteit van een bedrijf, sinds de Medic-update van Google, een belangrijke factor voor de autoriteit als onderdeel van SEO. Zorg dus voor online reviews, keurmerken etc. om aan te tonen dat je betrouwbaar bent in jouw vakgebied.

Techniek

De derde en laatste pijler binnen SEO is de techniek van een website. De werking van een website is onverminderd belangrijk gebleven maar toch zijn ook hier ontwikkelingen aan de gang waar je in 2019 rekening mee dient te houden. Hieronder som ik ze voor je op.

Mobile-first indexing

In dit artikel noemde ik het al eerder maar op 26 maart 2018 begon Google met het uitrollen van de mobile-first indexing-update. Het spreekt voor zich dat in een tijdperk waar gemiddeld meer dan 50% van alle zoekopdrachten op een mobiel apparaat wordt uitgevoerd, dat jouw website dus ook op een mobiel apparaat van een goede kwaliteit is. Is jouw website mobiel niet op orde? Zorg er dan zo snel mogelijk voor dat dit wel het geval is voor jouw website slecht wordt beoordeeld door Google!

Optimaliseer de snelheid van je mobiele website

Juist omdat zoveel mensen hun zoekopdrachten op een mobiel apparaat uitvoeren, is het waardevol om de snelheid van de (mobiele) website te optimaliseren. Tegenwoordig wordt er volgens Peter Sheldon (Head of Strategy bij Magento) steeds meer geëxperimenteerd met progressive web-apps (PWA). Dit is een relatief nieuwe manier van werken waarbij bedrijven een mobiele website hebben die consumenten zelf kunnen instellen als app in hun telefoon. Hierdoor wordt de drempel voor consumenten om een applicatie in de App-store te downloaden vermeden. Merk jij bijvoorbeeld dat het aantal mobiele websitebezoekers steeds meer toeneemt maar dat het aantal transacties uit mobiel websiteverkeer juist achterblijft? Dan is een PWA-versie van jouw webshop het overwegen waard.

Behoud van een schone website

Wanneer je een kledingwinkel hebt, zorg je ervoor dat alles netjes is opgeruimd voordat de bezoekers binnenkomen. Hetzelfde geldt voor jouw website! Verwijder pagina’s waar je niks mee doet, zorg dat de belangrijkste aspecten van je desktopwebsite ook op een mobiel apparaat worden geladen en creëer een overzichtelijke websitestructuur. Misschien aspecten die altijd al vanzelfsprekend waren, juist daarom noem ik ze nog even. Een schone website betekent tevens dat je niet teveel plug-ins installeert en dat je met veilige verbindingen werkt. Download dus niet voor alles een plug-in en verwijder juist de plug-ins die overbodig zijn geworden. Zorg er ook voor dat je website beschikt over een SSL certificaat. Ook dit zijn punten die in 2019 gewoon geregeld moeten zijn wil je concurreren om de hoogte posities in Google!

Conclusie: waar gaat SEO heen in 2020?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen gaan Voice Search en de positionering van Google met betrekking tot het geven van antwoorden op zoekopdrachten, zeker hun impact achterlaten op de manier hoe consumenten zoeken en hoe marketeers hier op in kunnen spelen. Er liggen namelijk genoeg uitdagingen voor ons, zoals het achterhalen hoe consumenten zoeken met een home assistent, hoe we onze pagina’s hierop in kunnen richten (zowel met content & als structured data) en hoe we nog steeds onze conversies halen, terwijl we ons tegelijkertijd als een autoriteit moeten positioneren. Het antwoord op de vraag van een consument wordt immers steeds vaker al op Google gevonden in plaats van op onze websites. Tegelijkertijd blijft heel veel in 2019 gewoon hetzelfde. Content, autoriteit en techniek blijven belangrijke aspecten binnen zoekmachine optimalisatie, zowel op desktop maar vooral steeds meer op mobiel.

Gratis SEO Scan

Na het lezen van dit artikel benieuwd wat de huidgie staat is van jouw website op het gebied van SEO? Vraag dan de gratis SEO scan voor je website aan. Kosteloos sturen wij je dan een rapport toe met alle verbeterpunten wat betreft SEO.

Meer informatie?

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over SEO, neem dan gerust contact op met onze SEO-specialisten! Volg ons ook op LinkedInFacebookTwitter en Instagram voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing!

Tim Leijs Online marketeer

Over de auteur: Tim Leijs

Beoordelingen artikel:

SEO trends in 2019 & 2020 wordt beoordeeld met een 8.9 door 118 tevreden lezers!
94 / 100
67 beoordelingen
91 / 100
70 beoordelingen
98 / 100
38 beoordelingen
98 / 100
7 beoordelingen